belang van een insectenhotel

Door de verstedelijking krijgen insecten het steeds moeilijker om goede schuilplaatsen en nestplaatsen te vinden. En dat is jammer want insecten zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Door het plaatsen van een insectenhotel help je de natuur een handje en help je mee om het ecosysteem op natuurlijke wijze in stand te houden.

Belang van een insectenhotel

• De insecten helpen ongedierte in de tuin te bestrijden (bladluizen, rupsen, huisvliegen, enz.).
• De gewassen in je tuin worden goed bestoven (fruit, groenten, enz.) zodat je oogst zal toenemen.
• Het is leuk om het gedrag van insecten te bestuderen en je kan je kennis op een leuke manier met je kinderen delen.

 

Welke insecten komen er in een insectenhotel?

Het is afhankelijk van het soort insectenhotel welke bewoners je kan verwachten. Zo kan je bijvoorbeeld insectenhotels kopen die alleen bedoeld zijn voor vlinders of voor lieveheersbeestjes maar de meeste hotels bieden plaats aan meerdere soorten insecten waaronder: metselbijen of andere wilde bijen, lieveheersbeestjes, vlinders, solitair levende wespen en gaasvliegen.

Metselbijen zijn wilde bijen die zich voeden met stuifmeel en nectar van bloemen. Daarbij hebben ze een voorkeur voor planten die vroeg in het jaar bloeien, en zullen ze al snel afkomen op de bloesem van bijvoorbeeld aardbeien of appelbomen.

Naast metselbijen zal je met een insectenhotel ook andere soorten wilde bijen aantrekken zoals de maskerbij of behangersbij. Ze worden aangetrokken door inheemse bloemen en leven van de nectar die ze verzamelen. Ook gaasvliegen zijn erg nuttig. Ze zijn vooral ’s nachts actief en eten, afhankelijk van hun ontwikkelingsstadium, bladluizen en pollen of nectar.

Lieveheersbeestjes zijn vooral overdag actief en ze leven, afhankelijk van de soort, van bladluizen en schimmels. Dit soort kevertjes is dus erg nuttig in de tuin.

Vlinders hebben beschutte plekjes nodig waar ze kunnen schuilen voor de regen. Door een insectenhotel of speciaal vlinderkastje te vullen met wat takjes en dorre blaadjes zullen ze zich al snel thuis voelen. Vlinders gebruiken het hotel alleen als schuilplaats en overwinteringsplaats.

Er zijn allerlei soorten solitair levende wespen (bijvoorbeeld de muurwesp of de graafwesp) die nuttig zijn bij het bestrijden van ongedierte in de tuin zoals bladluizen, vliegen en allerlei soorten rupsen. Ze vangen andere insecten die vervolgens dienen als voedsel voor de larven van de wesp. Je zal van deze wespen geen last hebben omdat ze niet op etenswaren en zoetigheid afkomen en ze zullen je ook niet steken.

 

Aandachtspunten en tips

• Het reinigen van een insectenhotel is niet nodig.
• Je behandelt een insectenhuisje best niet met verf, olie en dergelijke. Die stoffen komen in de natuur ook niet voor en je schrikt de insecten er alleen maar mee af. Pure bijenwas of eventueel zonnebloemolie of olijfolie kan je wel gebruiken.
• Spinnenwebben kan je eventueel verwijderen. Vooral kruisspinnen wachten de gasten graag op bij de ingang van het hotel. Aangezien spinnen ook erg nuttig zijn, kan je er vanzelfsprekend ook voor kiezen om de natuur gewoon zijn gang te laten gaan.
• Geschikt als nestmateriaal voor sommige bijen en solitaire wespen zijn: stengels van bramen of frambozen, stengels van wilde rozen en distels. Ze kunnen hier zelf gaatjes in boren die dienen als nestplaats.
• Indien je bijen, vlinders en hommels wil aantrekken, zorg dan voor voldoende bloeiende planten in de omgeving.

Bekijk het volledige aanbod insectenhotels