tuinplanten

tuinplanten online kopen

Fruitplanten of -bomen bloeien meestal van maart tot en met juni. Kruidenplanten zijn echte smaakmakers voor gerechten en hebben vaak een heerlijke geur. Met de verschillende groenteplanten zet je in een handomdraai een verse maaltijd uit eigen tuin op tafel. Siergrassen zijn mooie bodembedekkers die onkruid onderdrukken en klimplanten dienen goed als (fleurige) tuinafscheiding, langs een muur, schutting, hek of pergola.

Wanneer de eerste zonnestralen tevoorschijn komen, beginnen de lentekriebels te komen. En dat betekent dat het tijd wordt voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt van uw tuin. U kunt het beste in het voorjaar beginnen met het planten, zodat u er in de zomer optimaal van kunt genieten.

Tuinplanten zijn er in diverse soorten en kleuren. Het is aan te raden vooraf eerst uw tuin te testen waar u wilt gaan planten. Belangrijk hierbij is de hoeveelheid zon, schaduw en wind en of de grond drassig of juist goed gedraineerd is. Wanneer dit helder is, kunt u makkelijker de geschikte tuinplant voor de juiste plek uitkiezen. Het assortiment bestaat uit onder andere vaste planten, exotische planten, kruidenplanten en siergrassen.

bodembedekkers
Bodembedekkers
bodembedekkers

Bodembedekkers zijn laagblijvende planten die meestal breeduit groeien en zo een groot oppervlak bedekken. Doordat de grond bedekt is, krijgt onkruid geen kans en hoeft u minder te wieden! Zo krijgt u een onderhoudsarme en aantrekkelijk groene tuin.

Op grond waar geen planten groeien, zullen zich als snel verschillende onkruiden laten zien. Ook op open gedeelten in de border en voortuin, langs randen en onder bomen vullen zich zienderogen met ongewenste planten. Dat betekent wieden en veel onderhoud. Als u de grond bedekt met breed en laag groeiende planten, bespaart u zichzelf veel tijd. Hetzelfde geldt overigens als u de bodem bedekt met houtsnippers of cacaodoppen; deze zullen onkruid tegengaan. Er zijn bodembedekkers die bloeien, wintergroen zijn of in de schaduw kunnen. Waar u misschien niet snel aan denkt zijn bepaalde rozen of klimop die goed als bodembedekker dienst kunnen doen. Of de kruipende heester kornoelje Cornus canandensis die bloeit met witte bloemen, verkleurt in de herfst en rode bessen geeft. Een graag geziene bodem bedekkende plant is de kleine maagdenpalm Vinca minor, deze bloeit met paarse bloemen, is wintergroen en verdraagt schaduw. Ook sommige vaste planten die iets hoger worden, kunnen goed de grond bedekken, waardoor onkruid geen kans krijgt. Bijvoorbeeld verschillende geranium, heide, maar ook een aantal duizendknoop (Persicaria) en siergrassen zijn prima geschikt.

De meest gebruikte bodembedekkers zijn pachysandra terminalis, ook wel schaduwkruid genoemd, en vinca minor, oftewel maagdenpalm. Bodembedekkers worden gebruikt om de grond tussen andere planten of voor een haag te bedekken. Deze planten voorkomen de groei van onkruid en zorgen er zo voor dat het onderhoud aan de tuin beperkt wordt. Wanneer bodembedekkers eenmaal de lege stukken grond hebben bedekt, zal hier nauwelijks onkruid doorheen komen. Een ander voordeel van bodembedekkers is dat deze uw tuin opfleuren: Een mooi groen tapijt is immers veel mooier dan een kaal stuk zwarte grond!

  • Sedum, ook wel bekend als vetkruid, is ideaal als bodembedekker.
  • De Geranium is weer trendy! Hij is weer helemaal terug in allerlei vrolijke, bonte, zachte en felle kleuren.
  • Vinca minor is bodembedekkend en doet het ook prima in de schaduw.
  • De campanula is een zeer gemakkelijke plant, die snel kleur en sfeer in je tuin brengt.
  • Aster is vooral bekend om zijn late bloei met stervormige bloemen.
  • Afrikaanse lelie (Agapanthus) bloeit in juli en augustus met trompetvormige bloemen die hoog op een steel staan.

bomen
Bomen
bomen

Bomen zijn het hele jaar door te planten. Bij het plaatsen van een boom is het gebruik van aanplantgrond en een boompaal met band aan te raden. Dit zorgt ter ondersteuning van de boom en ter verbetering van de boomstructuur. Kijk goed naar de hoogte van een volgroeide boom. De hoogte van verschillen van 1 meter tot meer dan 10 meter hoog.

Een boom in uw tuin zorgt voor hoogte en diepte en natuurlijk voor een leuk gezicht. Ook in kleine tuinen is het realiseerbaar. Neem bijvoorbeeld een plant op stam die maar weinig ruimte in beslag neemt. Of een bolboom, waarbij de stamomtrek elk jaar dikker wordt en de hoogte maar minimaal. Kortom: voor elke tuin is er de juiste boom. Zoek er een uit die bij de grootte van uw tuin past, dan heeft u er jaren plezier van.

Binnen het assortiment zijn diverse soorten te vinden. Veel bomen hoeft u niet te snoeien en zijn geschikt voor een onderhoudsarme tuin. Wanneer deze te groot wordt, laat dan de boom snoeien of laat de boom kappen. Fruitbomen geven u vers fruit, maar een volgroeide boom ziet er ook nog eens superleuk uit. Daarnaast zijn er ook zuilbomen, treurbomen, dakbomen en een aantal bijzondere bomen.

hagen
Hagen
hagen

Hagen zijn er in verschillende maten, iedereen heeft zo zijn voorkeur. Als je een haag wilt voor extra privacy, moet je letten op de breedte en dichtheid, maar ook op de hoogte van de haag. Denk daarnaast ook na of je een groene of een bloeiende heg zou willen, maar let daarbij wel op of deze heg vorstbestendig is. Als je het leuk vindt om vogeltjes in je tuin te hebben, zijn daar ook speciale hagen voor. Zo is er voor iedereen en voor elke tuin een haag te vinden.

Groenblijvende hagen zorgen ervoor dat de structuur van je tuin ook tijdens de wintermaanden zichtbaar blijft. Ze moeten een dichte vertakking hebben, goed bebladerd zijn en een gesloten geheel vormen. Voorzie 4 à 5 planten per strekkende meter om een mooie gesloten haag te krijgen. Planten kan vanaf half oktober. Hagen die in het najaar geplant werden hebben een vol jaar groeivoorsprong op hagen die in de lente werden geplant. Ook in het voorjaar kan je planten. Opgelet: plant nooit bij te nat weer of vorst.

Met haagplanten kunt u vele kanten op. Of u nu een strakke, moderne tuin heeft, of een weelderige, natuurlijke tuin, er is altijd wel een haagplant die erbij past. Zo kunt u bijvoorbeeld het hele jaar van een groene heg genieten gemaakt van coniferen of andere winterharde, groenblijvende heesters. Wintergroene haagplanten bestaan in vele soorten en maten. Er zijn lage en hoge wintergroene haagplanten, struiken als hagen of toch bomen als haag. Sommige wintergroene planten hebben een zeer dicht vertakte groeiwijze, anderen zijn juist wat meer open.

Bij het kiezen van haagplaten gaat het vooral om uw eigen smaak. Houdt u van hoge, strakke hagen die uw tuin afsluiten van de nieuwsgierige ogen van de buren? Dan kunt u het beste een hoge, wintergroene haag nemen zoals een taxus- of leylandii coniferenhaag. Wilt u liever een vrolijke en minder formele tuin? Dan is het misschien een goede keuze om bloeiende haagplanten te nemen. Spirea, bruidsbloem, hondsroos of Japanse bottelroos hebben bijvoorbeeld prachtige bloemen.

Natuurlijk hebben sommige planten ook zo hun eigen voorkeuren betreft hun leefomstandigheden. Een plant als sleedoorn heeft bijvoorbeeld een hoop ruimte nodig, om al zijn wortels kwijt te kunnen. In een kleine tuin overwoekert deze haagplant dan ook snel zijn buren. Sleedoorn is daarom eerder geschikt als erfafscheiding of in grote, landelijke tuinen. Ook bloeiende haagplanten hebben speciale eisen, aangezien die vaak behoefte hebben aan veel zonlicht, om mooier tot bloei te komen. Voor schaduwrijke tuinen zijn deze planten daarom niet aan te raden.

Aan de andere kant zijn er ook haagplanten die zich overal wel kunnen wortelen. Hedera is een goed voorbeeld van een plant die op de meeste plekken wel gedijd. Hij doet het goed in de schaduw, maar ook in de zon. U kunt hem gebruiken als haagplant, maar ook als muurversiering of als bodembedekker. Ook de liguster voelt zich snel thuis. Deze semi-wintergroene haagplant is bestand tegen elke grondsoort en kan ook goed tegen vervuilde lucht. Liguster is dus een ideale plant voor een tuin naast een drukke weg, of in de buurt van een industriegebied.

klimhortensia
Klimhortensia
klimhortensia

De Hortensia is een populaire plant vanwege zijn prachtige kleurrijke bollen met bloemen. De Klimhortensia is een redelijk langzaam groeier, maar wel één die behoorlijk hoog kan worden. In de maanden mei en juni bloeit hij met prachtige witte bloemschermen. Snoeien is nauwelijks nodig bij deze mooie klimmer, wil je hem toch snoeien? Hou er dan rekening mee dat hij de bloemen vormt op het tweejarige hout. Handig om te weten van deze Hortensia is ook dat hij mooier en meer bloeit als hij niet in de volledige zon staat. Het beste heeft hij het naar zijn op een plek in de halfschaduw. Als hij daarnaast ook nog een voedselrijke, kalkarme en goed waterdoorlatende bodem heeft is hij helemaal blij.

De Klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris) is een prachtige klimplant met witte schermvormige bloemen in mei-juni. Het is de enige klimmende versie van de hortensia. Net als andere hortensia's is deze klimmer ook bladverliezend. In de winter komen de harige en afschilferende twijgen tevoorschijn welke ook zeker sierwaarde geeft.

Het best voelt deze klimplant zich thuis op een plaats in de halfschaduw. Zet hem op een vochtige, maar goed doorlaatbare grond. Erg snel groeit deze tuinplant niet, maar hij kan gemakkelijk een tot een hoogte reiken van ongeveer 3 à 4 meter. De klimhortensia is zelfhechtend en heeft geen hulp nodig bij het klimmen behalve als u deze tuinplant tegen een gaaswerk wilt plaatsen.

De twijgen van deze klimplant zijn erg breekbaar. Zet hem dus niet te dicht bij een speelveld of langs een druk belopen pad. Verder is de plant zeer goed winterhard.

klimplanten
Klimplanten
klimplanten

Klimplanten brengen hoogte in uw tuin en worden vooral gebruikt om een schutting, muur of pergola te bedekken. Klimplanten nemen weinig ruimte in en zijn daarom prima geschikt voor kleine tuinen of om patio’s groen te kleuren. Combineer verschillende klimplanten zodat u het hele jaar tegen kleur aankijkt!

Zaai of plant klimplanten in het voorjaar. Dit is ook de beste tijd om te snoeien. Bind ze indien nodig op tijdens het groeiseizoen. Je kan ook kiezen voor zelf hechtende klimplanten. Dit is ideaal om een muur of gaashekwerk mee te laten begroeien. Help de klimplant door hem door het hek te vlechten. Plant klimplanten minimaal 40 centimeter van een muur vandaan, zo krijgt de plant voldoende water.

Klimplanten zijn er in vele soorten en maten en in diverse bloeitijden. Er zijn bladhoudende, wintergroene klimplanten voor plekken die het hele jaar bedekt moeten blijven. Maar ook snelgroeiende klimplanten of klimplanten die goed tegen schaduw kunnen. Wilt u alle drie deze eigenschappen – wintergroen, geschikt voor de schaduw én snelgroeiend – dan kunt u kiezen uit verschillende soorten Hedera (klimop).

Er zijn klimplanten waar u fruit van kunt oogsten. Denk dan bijvoorbeeld aan een muur van druif, braam, framboos of gojibes. Fruit gedijt het beste in de zon. De meeste fruitranken zult u moeten leiden en snoeien om voldoende vruchten te kunnen oogsten.

Snelgroeiende klimplanten
Wilt u een muur of schutting snel laten begroeien door een klimplant dan is een klimop (Hedera) een goede keuze. Maar er zijn natuurlijk ook andere snel groeiende klimmers. De wilde wingerd (Parthenocissus), blauwe regen (Wisteria), Duitse pijp (Aristolochia), trompetklimmer (Campsis radicans), hop (Humulus lupulus), bruidssluier (Fallopia aubertii), maar ook de Clematis montana en rambler rozen groeien snel. Geef snelgroeiende klimplanten de ruimte. Zelfhechtende planten zoals klimop en wilde wingerd redden zichzelf, andere snelle klimmers moeten in het begin even omhoog geholpen worden of goed gesteund worden.

siergrassen
Siergrassen
siergrassen

De meeste siergrassen doen het goed in een bemeste en vochtige grond. Indien je ze in een ruime pot plaatst, hebben ze veel water en mest nodig. Siergrassen zorgen vooral in het najaar voor sfeer in de tuin. Als het siergras een bodembedekker is, kan die het onkruid onderdrukken. Dat scheelt weer in onderhoud. Eind februari kan je siergras snoeren.

Siergrassen geven vooral in het najaar sfeer in uw tuin met hun mooie aren in diverse kleuren. Op deze manier kunt u zelfs tot diep in het najaar van uw tuin genieten. Het geluid van wevend gras werkt rustgevend. De meeste grassen kunt u snoeien in het voorjaar. Laagblijvende wintergroene siergrassen zijn uitstekende bodembedekkers die het onkruid goed kunnen onderdrukken. Ideaal voor een onderhoudsarme tuin.

Siergrassen zijn op hun mooist vanaf de nazomer tot diep in de herfst. Ook in de winter leveren ze een mooi silhouet op. Er zijn wintergroene, lage, hoge en bloeiende siergrassen. Ze combineren mooi met vaste planten zoals Echinacae, Helenium, Verbena en andere late bloeiers. Daarnaast passen siergrassen mooi in een vijver- of Japanse tuin. Het zijn ideale planten om gaten in uw border op te vullen.

Kenmerken siergrassen
Plant: vaste plant
Kleur: halmen bloeien in tinten wit, geel, groen, roze, rood, paars en bruin
Hoogte: 15-300 cm
Bloei: zomer tot in het najaar
Standplaats: zon, halfschaduw
Grond: voedzame, goed doorlatende tuingrond
Aantal: afhankelijk van de soort en potmaat
Snoei: siergras dat verdort in de winter, in het vroege voorjaar afknippen; groenblijvend siergras alleen lelijke stengels uit de pol trekken
Overig: er zijn lage, zelfs bodembedekkende siergrassen, tot heel hoge siergrassen. Er zijn ook wintergroene soorten.

struiken
Struiken
struiken

Struiken zijn tuinplanten die in de winter boven de grond blijven. Struiken, of heesters, sieren het hele jaar door uw tuin. Zoals de meeste tuinplanten in het najaar afsterven en ’s winters onder de grond doorbrengen, blijven struiken in de winter boven de grond. Bij de aanschaf is het belangrijk te weten welke eigenschappen de heester heeft. Sommige kunnen vrij hoog worden en overal staan dan ook de eigenschappen vermeld. Zo komt u er niet na jaren achter dat de struik toch te groot wordt op een bepaalde plek in uw tuin.

Struiken of heesters sieren het hele jaar door je tuin. Met de juiste heesters kan je er voor zorgen dat het hele jaar door je tuin in bloei staat. Bij de aanschaf moet je wel letten op de eigenschappen die de struik heeft, elke struik heeft namelijk andere eigenschappen. Zo kunnen sommige na verloop van tijd vrij hoog worden, wat natuurlijk wel handig is als je de struik als afscheiding wil gebruiken. Houd je van vlinders en insecten? Dan heb je daar ook speciale heesters voor.

De meeste struiken bloeien, maar er zijn er ook een aantal die met hun bladkleuren een opvallende verschijning in uw tuin vormen. Het assortiment bevat een gevarieerd aanbod. Sierheesters is bijvoorbeeld een grote groep tuinplanten met bloeitijden die variëren gedurende het hele jaar. Fruitstruiken voorzien u van vers fruit en hortensia’s zorgen voor een mooi uitziende tuin.

  • De Hortensia, ook wel Hydrangea, is wellicht de bekendste en meest geliefde struik die er is. De Hortensia is herkenbaar aan de typische grote blauwe, roze en roomkleurige bollen.
  • Vlinderstruiken zijn struiken die veel bloemen produceren, de naam zegt het ook al vlinderstruiken zijn aantrekkelijk voor vlinders.
  • Eigenlijk is lavendel een struikje en geen vaste plant, maar in de praktijk wordt lavendel toegepast als een normale tuinplant.
  • De Japanse esdoorn is een mooie struik met een mooie kleur groen, oranje of rood.

varens
Varens
varens

Varens zijn te herkennen aan hun geveerde bladeren die zich in het voorjaar mooi uitrollen. Varens zorgen voor een gezonde leefomgeving, dat komt omdat deze planten de lucht zuiveren en zorgen voor een betere luchtvochtigheid. Let wel op dat je, je varen op een plek zet waar de plant half in de schaduw staat waar de varen geen direct zonlicht heeft. Het mooie van varens is dat ze zowel binnen als buiten kunnen staan en daarbij zijn ze ook nog eens onderhoudsvrij.

Varens zijn bosplanten en hebben daarom een schaduwrijke, vochtige standplaats nodig. Varens zijn bladplanten waarvan de bladeren op een zeer mooie manier ontluiken. Dertig tot veertig procent van alle varens blijft in de winter groen, en dat is een geweldige troef, zeker voor een stadstuin, waar je hartje winter best wat kleur kunt gebruiken. Met een eikvaren, dubbelloofvaren of naaldvaren (Polystichum setiferum) hou je je uitzicht het jaar rond levendig. Ook Polypodium cambricum ‘Falcatum O’Kelly’ blijft in een zachte winters groen.

Varens zijn de ideale schaduwplanten. Ze kunnen goed in de halfschaduw en schaduw en staan het liefst in vochtige doorlatende grond. De bekende varens hebben geveerde bladeren die zich in het voorjaar sierlijk uitrollen, maar er zijn ook soorten met aaneengesloten blad! Vaak staan de bladeren in een krans. Tuinvarens hebben een wortelstok en bloeien niet; ze vormen ook geen zaad. Ze hebben kleine sporen aan de achterzijde van het blad. Varens zijn onderhoudsvrij, u hoeft ze niet te snoeien.

Een kleine greep bijzondere tuinvarens uit het grote aanbod:

  • Steenbreekvaren,Streepvaren (Asplenium trichomanes), hoogte 10 cm. Kleine varen die zich ook in de zon en in een rotstuin thuisvoelt. 
  • Tongvaren (Asplenium scolopendrium), hoogte 40 cm. Tongvormig blad. Kan in een rotstuin. Wintergroen.
  • Balletjesvaren (Onoclea sensibilis), hoogte 50 cm. Bodembedekkende varen, waarvan het blad de vorm van eikenblad heeft. Niet wintergroen.
  • IJzervaren (Cyrtomium falcatum), hoogte 60 cm. Donkergroen met groot geveerd blad. Wintergroen.
  • Herfstvaren (Dryopteris erythrosora), hoogte 70 cm. Uitlopend blad koperoranje en mooie herfstverkleuring.
  • Wijfjesvaren (Athyrium filix-femina), hoogte 75 cm. Vrij lange bladeren. Kan ook in de zon. Met mooie gele herfstkleur.
  • Koningsvaren (Osmunda regalis 'Purpurascens'), hoogte 100 cm. Met bijzondere purperrode stengels.