bomen

bomen online kopen

Bomen zijn het hele jaar door te planten. Bij het plaatsen van een boom is het gebruik van aanplantgrond en een boompaal met band aan te raden. Dit zorgt ter ondersteuning van de boom en ter verbetering van de boomstructuur. Kijk goed naar de hoogte van een volgroeide boom. De hoogte van verschillen van 1 meter tot meer dan 10 meter hoog.

Een boom in uw tuin zorgt voor hoogte en diepte en natuurlijk voor een leuk gezicht. Ook in kleine tuinen is het realiseerbaar. Neem bijvoorbeeld een plant op stam die maar weinig ruimte in beslag neemt. Of een bolboom, waarbij de stamomtrek elk jaar dikker wordt en de hoogte maar minimaal. Kortom: voor elke tuin is er de juiste boom. Zoek er een uit die bij de grootte van uw tuin past, dan heeft u er jaren plezier van.

Binnen het assortiment zijn diverse soorten te vinden. Veel bomen hoeft u niet te snoeien en zijn geschikt voor een onderhoudsarme tuin. Wanneer deze te groot wordt, laat dan de boom snoeien of laat de boom kappen. Fruitbomen geven u vers fruit, maar een volgroeide boom ziet er ook nog eens superleuk uit. Daarnaast zijn er ook zuilbomen, treurbomen, dakbomen en een aantal bijzondere bomen.

bolbomen
Bolbomen
bolbomen

Bolbomen hebben de afgelopen jaren veel populariteit gewonnen. Dit komt vooral omdat bolbomen weinig ruimte innemen en daarom goed passen in de kleine tuinen. Bolbomen worden vaak bovenaan de stam geënt, zo is de hoogte van de bolboom goed te bepalen. De meest bekende bolboom soorten zijn; bolcatalpa, bolacacia en de bolplataan.

Bolbomen zijn meestal bomen die zijn geënt op een onderstam. De stam zal nog minimaal in de hoogte groeien, wel wordt de stamomtrek ieder jaar dikker. Hoe ouder de boom (stamdikte), hoe groter de bol van de boom zal zijn. De onderstam is meestal 200/225 cm hoog, waarna de eerste vertakking van de bolvorm begint. Er zijn verschillende soorten bolbomen die u op een bepaalde manier kunt snoeien. Snoeiadvies vindt u bij uw favoriete boom bij de verzorging. Bij de bolbomen zitten ook de meeste groenblijvende bomen.

Heel bekende bolbomen zijn de bolacacia en de bolcatalpa. Bolbomen behouden hun vorm door snoeien, hoewel er speciale gekweekte vormen zijn waarbij snoei niet nodig is, deze bomen groeien van nature in een bol en hoeft u alleen in te korten als de bol te groot wordt. 

bonsai
Bonsai
bonsai

Een bonsai is niet één of andere miniatuur boomsoort,maar een gewone boom die door speciale technieken klein gehouden wordt. Het is een wereldwijd verspreide kunstvorm met beoefenaars in bijna elk land ter wereld. Het woord ‘bonsai’ zelf is een Japans woord dat bestaat uit twee delen: bon en sai. Bon staat voor platte schaal, en sai staat voor boom. Vrij vertaald is dit dus: boom in pot. De boom en zijn pot vormen een harmonisch geheel en verwijzen naar de natuur.

Bonsia is een bekende Japanse snoeivorm waarbij de planten of bomen klein blijven. Doordat er vaak langzaam groeiende wintergroene planten voor gebruikt worden, zijn ze een kostbaar bezit. De bomen kunnen in de container waarin ze gekweekt zijn blijven staan. Het is echter ook mogelijk om de bonsai in de volle grond te planten. Een bonsai is een echte eyecatcher in uw tuin of op uw terras.

Bonsai is het Japanse woord voor ‘boom in pot’ en is een kunstvorm die draait om het modelleren door middel van snoeien, knippen en vormen van miniatuurbomen of -planten. De bonsaibomen hebben een houtachtige stam en de uiteindelijke vorm wordt bepaald door de essentie van de plant. Of de eigen fantasie natuurlijk. Naast dat er veel gesnoeid wordt, wordt ook ijzerdraad gebruikt om de plant in een gewenste richting te laten groeien.

Bonsai kunstvorm
Het Japanse bonsai komt voort uit het Chinese ‘penzai’ en bestaat al veel langer, rond de eerste eeuw na Christus gebruikten taoisten deze kunstvorm als meditatie. Na de Tweede Wereldoorlog kwam bonsai ook in zwang buiten Azië en worden er ook veel meer soorten houtige gewassen gebruikt.

eiken bomen
Eiken bomen
eiken bomen

Eiken zijn bijzonder sterke bomen en er bestaan heel wat varieteiten binnen deze plantengroep. Zo zijn er groenblijvende eiken en ook soorten met blad en bloemen dat je voor een hazelaar aan zou kunnen zien. De bekendste is de zomereik Quercus robur. De boom is erg tolerant wat grondsoorten betreft en gedijt in zon en halfschaduw prima. Hoewel de boom erg groot kan worden kan deze ook als haag worden geknipt. Op de zomereik kunnen tientallen vogels en insecten leven.

De Amerikaanse eik, de Quercus rubra, is een snelgroeiende boom en staat bekend om zijn vlammende herfstkleuren. De kroon is breed en koepelvormig en de stam van de boom kan zo’n 60 tot 90 cm dik worden. In mei bloeit deze eik.

esdoorns
Esdoorns
esdoorns

De Esdoorn behoort tot de zeepboomfamilie en er zijn zo’n 150 soorten bekend. De bekendste zijn de Veldesdoorn, gewone Esdoorn en Noorse Esdoorn. Een andere erg populaire Esdoorn is de Japanse Esdoorn met zijn fijnverdeelde lancetvormige bladeren en schitterende herfstkleuren.

Esdoorn (Acer) is er in zeer veel varianten. Er zijn esdoorns in diverse bladkleuren, bijvoorbeeld met rood of geel blad. De bladeren zijn handvormig. De esdoorn staat bekend om zijn vlammende herfstkleuren, een mooie sierwaarde van deze boom. Het zijn snelgroeiende bomen, denk bijvoorbeeld aan de gewone Noorse esdoorn die wel 30 meter hoog kan worden. Esdoorns zijn populaire bladverliezende bomen die u niet hoeft te snoeien. Mocht u de boom toch willen snoeien, doe dit dan vooral niet in het voorjaar; de boom gaat dan bloeden door de sterke sapstroom.

De esdoorn zorgt in Noord-Amerika voor de 'Indian Summer' met in het najaar prachtig rode en gele herfstkleuren. In Canada staat zelfs een esdoornblad - ‘maple leaf’ - symbool op de nationale vlag. Naast mooie najaarskleuren zijn er esdoorns met een bijzondere bast wat deze boom ook in de winter aantrekkelijk maakt. Zo is er onder andere de Acer capillipes, de slangenbast-esdoorn, met een paarsrode stam met witte strepen. Als blikvanger is de rode en fijnbladige Japanse esdoorn Acer palmatum 'Inabe-shidare' prachtig, deze is tot boom gekweekt met een stam van 180 cm. Aan de esdoorn verschijnen de bekende gevleugelde zaden die als helikoptertjes naar beneden komen. Een andere boom met mooie herfstkleuren is de amberboom (Liquidambar). Vindt u sierwaarde in het najaar belangrijk, denk dan ook eens aan een sierappel of een van de hoogstambomen.

Verzorging Acer
Esdoorn behoort tot de ABC-bomen en snoeit u beter niet in het voorjaar, op dat moment hebben ze een sterke sapstroom en is de kans op 'bloeden' van de wond groot. ABC bomen zijn esdoorn (Acer), berk (Betula), haagbeuk (Carpinus), maar ook kastanje (Aesculus) en walnoot (Juglans). Deze bomen kunt u beter in de zomer snoeien. Overigens is het snoeien van esdoorn niet nodig.

Kenmerken esdoorn (Acer)
Plant: boom
Hoogte: tot ca 20 m
Standplaats: zon, halfschaduw
Grond: normale tuingrond
Snoei: niet nodig
Wintergroen: nee
Overig: prachtige herfstkleuren, typische Indian Summer boom

leibomen
Leibomen
leibomen

Een leiboom herken je aan de takken die horizontaal aan de boom gezet zijn. Leibomen worden al heel lang gebruikt als natuurlijk zonnescherm, maar je kunt ze ook gebruiken om privacy of een afscheiding in je tuin te creëren. Kies voor groenblijvende leibomen als je ook in de winter wilt genieten van dat extra beetje privacy. Leibomen passen goed bij een moderne en strakke tuin. Leibomen zijn bomen die aan bamboelatten in een bepaalde vorm groeien. Zij kunnen zo gebruikt worden als haag of als overkapping voor de tuin, al naargelang de vorm van de boom. Leibomen geven uw tuin een verzorgde uitstraling en kosten in de praktijk veel minder inspanning dan hun uiterlijk doet vermoeden. Veelal zijn leibomen te vinden in voortuinen, om te voorkomen dat voorbijgangers het huis in kunnen gluren.

Leibomen zijn ideaal om een mooie smalle afscheiding te maken. Leibomen worden steeds populairder omdat ze weinig ruimte nodig hebben. Het assortiment wordt ieder jaar uitgebreider, vroeger kende men voornamelijk de leilinde. Momenteel kunnen we eigenlijk van iedere hoogstamboom een leiboom maken. Leibomen zijn eigenlijk opgaande bomen die hun natuurlijke vorm kwijt zijn doordat ze in leivorm zijn gekweekt.

Leibomen kunt u het hele jaar planten, mits het niet vriest. In de wintermaanden, van november tot en met april, worden veel bomen uit de volle grond – met kale wortels – aangeboden, waardoor ze voordeliger in aanschaf zijn. Bomen in pot kunt u het hele jaar planten. Verbeter het plantgat met een potgrond om de boom een goede start te geven. Zorg ook in het begin voor voldoende water. Als u de leiboom niet ieder jaar snoeit zal hij zijn leivorm kwijtraken en weer de hoogte in groeien. Het beste kunt u leibomen in de winter en nogmaals in de zomer snoeien. Snoeiadvies voor de verschillende soorten leibomen staat bij de bomen aangegeven en is afhankelijk van de soort boom die u kiest.

magnolias
Magnolias
magnolias

De Magnolia boom, een echte aandachttrekker voor uw tuin met een spectaculaire bloei in het voorjaar tot soms in de vroege zomer. Magnolia’s dragen officieel de Nederlandse naam ‘beverboom’. Dit komt omdat vroeger gedacht werd dat de magnolia het lievelingsvoedsel was van de bever. Soms wordt de Magnolia ook ‘tulpenboom’ genoemd. Dat komt omdat de bloemen van een aantal magnolia’s wel wat weg hebben van het bekende bolgewas. Magnolia’s zijn er in struikvorm die als volwassen plant ongeveer 3 m hoog worden. De grotere soorten kunnen uitgroeien tot ongeveer 10 meter. Deze plant komt het beste tot zijn recht als solitair; de struik is meer geschikt voor de wat kleinere tuinen; de boommagnolia’s hebben wat meer ruimte nodig.

Magnolia, in het Nederlands beverboom, bloeit al vroeg in het seizoen met grote tulpachtige bloemen in wit, roze, paarsrood of geel. Voor veel mensen is een bloeiende Magnolia het teken dat de lente echt in aantocht is. Hoewel wij beverboom zeggen, is Magnolia eigenlijk een struik. Snoeien is niet per se nodig. Plant Magnolia op een iets beschutte plek tegen koude wind, de bloemen blijven dan langer mooi!

Er zijn soorten die vrij klein blijven en soorten die uitgroeien tot boom. Ze blijven allemaal relatief klein, waardoor de beverboom prima past in een kleine tuin. U kunt op hoogte selecteren in de linkerkolom. Een kleine beverboom is bijvoorbeeld de Magnolia liliiflora 'Nigra' met mooie paarse bloemen die vanaf mei bloeien en circa 3 meter hoog wordt. Groter is Magnolia kobus met zuiverwitte bloemen vanaf ongeveer april, groeit langzaam maar kan toch 8 meter hoog worden. De bloeitijden variëren; vanaf maart, april, maar in de zomer kunnen sommige nog bloeien, zoals de groenblijvende Magnolia grandiflora ‘Galissoniere’ die gedurende een warme zomer door kan bloeien tot in september. Bijzonder is dat deze boom zijn blad behoud in de winter. Een uitzonderlijke kleur is de geel bloeiende Magnolia ‘Yellow River’, het bekendst is de zachtroze Magnolia soulangeana. Magnolia wordt vaak tulpenboom genoemd, maar de tulpenboom is de Liriodendron met tulpvormig blad, een grote boom.

Kenmerken beverboom (Magnolia)
Plant: heester
Bloemkleur: wit, roze, paarsrood, geel
Hoogte: 200 - 800 cm
Bloei: vanaf maart, april
Standplaats: zon, halfschaduw
Grond: normale doorlatende tuingrond
Aantal: solitair aanplanten
Snoei: snoei is niet noodzakelijk
Overig: prachtig grote bloemen in het vroege voorjaar, winterhard, de Magnolia grandiflora 'Galissoniere' behoudt als enig zijn blad in de winter

olijfbomen
Olijfbomen
olijfbomen

Olijfbomen zie je vaak in warme landen of streken, maar passen ook goed in je tuin om een mediterrane sfeer te creëren. De olijfboom groeit langzaam, maar krijgt wel een dikke stam. De Olijfboom is een groenblijvende boom die zich het beste voelt op een zonnige beschutte plaatst. Tijdens de winterperiode is het verstandig om de olijfboom in te pakken wanneer het vriest. De meest voorkomende soort is de Olea Europaea oftewel de Europese olijfboom.

Olijfbomen komen oorspronkelijk uit het Middelands zeegebied. Met een Olijfboom creëert u hierdoor snel een prachtige sfeer in uw tuin.

De Olijfboom groeit het hele jaar door met smalle ovaalachtige bladeren. De bladeren zijn groen/zilver van kleur en blijven het gehele jaar aan de boom zitten. De bladeren groeien tegenovergesteld van elkaar. In het voorjaar komen er witte groene onopvallende bloemen aan de Olijf. Wanneer er in de zomer veel zon is met hogere temperaturen en de zomer duurt lang dan heeft u veel kans op olijven aan uw Olijfboom. De Olijven zullen eerst groen zijn en wanneer ze rijp zijn zwart verkleuren. Wanneer het een langere periode onder de min 8 graden zal zijn is het beter om de Olijfboom Bonsai  binnen neer te zetten of buiten af te dekken met jute of vliesdoek. U kunt dit doek 2 tot 3 weken laten zitten maar daarna is het goed dat u de Olijfboom Bonsai laat luchten. Tijdens de vorstperiode moet u ook de kluit inpakken.

palmbomen
Palmbomen
palmbomen

Palmbomen geven een tropische sfeer in de tuin door de lange, smalle wijd openstaande bladeren. De palmboom groeit langzaam en wanneer de maximale hoogte is bereikt wordt de stam ook niet dikker. Het bekendste soort is Trachycarpus omdat ze veel vorst kunnen verdragen. Toch is het verstandig om tijdens de winterperiode de palmboom in te pakken wanneer het vriest.

De Palmenfamilie vormt een bijzondere groep bomen. De meeste bomen op de wereld behoren tot de tweezaadlobbige planten ( zoals eik, linde, iep ) of de naaktzadige planten ( zoals den, spar ). Palmen behoren tot de eenzaadlobbige planten, een groep planten die geen diktegroei kent. Palmen worden op latere leeftijd dan ook niet dikker. Hun maximale dikte bereiken ze al vrij snel achter hun groeipunt.
Een andere bijzonderheid van de palmen is hun monopodiale groeiwijze, dat wil zeggen dat hun stam zich niet vertakt. Bovenop de stam, aan het uiteinde, staan de waaiervormige bladeren en de bloeiwijzen.

De bladeren van palmbomen verschijnen uit de kop van de stam. Individuele bladeren verschijnen het hele jaar lang. Verdroogde bladeren kunnen verwijderd worden, dit stimuleert de groei van nieuwe bladeren. Ook als de bladeren lelijk en geel geworden zijn, kunt u ze rustig helemaal wegsnijden. De lengtegroei van de stam is 5 tot 20 centimeter per jaar, afhankelijk van zijn standplaats.

treurbomen
Treurbomen
treurbomen

Treurbomen is hier geen synoniem voor triestige bomen! Neen, ze geven door hun schitterende, neerhangende takken en twijgen een heel ander cachet aan de tuin. Treurbomen houden in het algemeen van een plekje in de zon en een normale en voedzame tuingrond. Zet bij het planten een boompaal. Deze kan je het jaar erop weghalen.

Treurbomen zijn bomen die van nature groeien met hangende takken. Meestal worden deze bomen niet zo hoog of groeien langzaam. Solitair op een plek met voldoende ruimte komen ze het beste tot hun recht. Treurbomen zijn vaak bomen die speciaal voor deze eigenschap zijn gekweekt. Wilde soorten hebben eigenlijk nooit hangende takken.

Naast de bekende treurbomen, zijn er bijzondere soorten die iets extra’s hebben. Zo heeft de treurberk Betula pendula ‘Youngii’ bijvoorbeeld geen opgaande kroon, waardoor deze breder wordt en lager blijft. Deze bijzondere treurboom wordt wel prieelberk genoemd. De treursierpeer Pyrus salicifolia 'Pendula' heeft fijn grijsbladig blad, witte bloesem en kleine siervruchten in het najaar. Andere treurbomen met bloesem zijn de sierkersen en moerbei met roze of witte bloemen in het voorjaar. Wilt u hogere treurbomen dan zijn de katsoera (Cercidiphyllum japonicum) met in het najaar geurende bladeren of een rode treurberk een mooie keuze. Een groenblijvende treurboom is de treurceder of treurcypres. 

Treurbomen snoeien
Takken van treurbomen, met name de geënte soorten, kunnen heel dicht op elkaar groeien. Hierdoor kan dood hout ontstaan, haal dit altijd weg. Ook zou u de takken wat kunnen uitdunnen. Als takken de grond raken, knip deze gerust bij op de door u gewenste hoogte. Zijn er takken bij een geënte boom die omhoog in plaats van omlaag groeien, snoei deze dan weg. Bij natuurlijk gevormde treurbomen deze takken juist niet verwijderen, deze gaan uiteindelijk hangen en zorgen zo voor de treurvorm. Wilde scheuten die aan de stam verschijnen, moet u altijd wegsnoeien.

wilgen
Wilgen
wilgen

In je tuin is de wilg een welkome aanwinst. De wilg is makkelijk, decoratief en geschikt voor zowel de grote als de kleine tuin. Daarbij biedt de wilgenfamilie leuke variatie, zoals oker-/oranjekleurige takken in de winter, krullende takken of lange op de wind golvende, neerhangende gele takkenmassa's. Wilgen (Salix) zijn bladverliezende bomen of struiken waarvan we de bloemvorm een katje noemen. De aaibaarheid van de bloemen heeft hier vast mee te maken. Het blad van de meeste wilgen is lang en smal en een beetje gezaagd. Meestal verschijnen de katjes in het voorjaar eerder dan de bladeren; deze zijn zeer geliefd bij bijen en hommels.

De Salix is een groep van struiken en bomen die onder te verdelen zijn in een aantal groepen. De grote opgaande struiken en bomen, de treurvormen en de gecultiveerde boompjes. De verschillende wilgen bloeien in het voorjaar met zachte katjes die langs de takken staan. De katjes verschijnen bij de meeste soorten in het voorjaar voordat de wilg zijn smalle lancet gevormde bladeren krijgt. Onder de grote bomen vallen de Salix alba en Salix Caprea. Beide soorten kunnen doorgroeien tot grote bomen. De Salix alba word ook veel gebruikt als knotwilg. De boom word dan, meestal om de twee jaar, terug gesnoeid in de winter tot op een vaste hoogte.

De Salix matsudana ´Tortuosa´ is de krulwilg die veel word toegepast als solitaire boom op nattere plaatsen in de tuin. Deze wilg kan 10 meter hoog worden maar is goed in toom te houden door middel van snoeien. De gedraaide takken van deze sierlijke wilg worden veel gebruikt als paastakken of in bloemstukken verwerkt. Het snoeien van deze wilg gebeurt dan ook vaak in de periode voor Pasen. De salix sepulcralis ‘Tristis’ is de treurwilg die veel word gezien in grote tuinen en in parken bij vijvers. In de winter zijn de felle geelgroene takken een prachtig gezicht. Ook voor de kleinere tuinen is deze wilg geschikt. De boom kan namelijk ieder jaar of om de twee jaar worden teruggesnoeid tot een vaste hoogte.

De treurwilg zal in het nieuwe seizoen weer snel met mooie afhangende takken vol gegroeid zijn. In de tuinen van tegenwoordig worden veel meer gecultiveerde soorten op stam gebruikt. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Salix caprea 'Kilmarnock', Salix Integra 'Hakuro Nishiki' en de Salix 'Flamingo'. Deze soorten worden geënt op een van tevoren bepaalde hoogte en kunnen dus niet hoger worden. De onderstam die hier voor word gebruikt is van de Salix alba. Deze soorten kunnen in het voorjaar flink worden teruggesnoeid. Dit kan op twee manieren, alles word tot op 3 tot 5 ogen boven de ent teruggesnoeid of bij de boompjes word ongeveer de helft uitgedund om een volledig kalle bol te voorkomen. De verschillende soorten wilg staan graag op een voedingrijke vochtige plaats in het gazon of de tuin. Gebruik bij het planten tuinplantengrond om een mooie losse structuur te maken waar de bomen snel in kunnen wortelen. Bij jonge net geplante bomen is het goed om deze vast te zetten met een boompaal.