appelbomen

appelbomen online kopen

De appelboom is een van meest populaire fruitbomen in privé tuinen. Het is altijd leuk om zelf wat fruit in de tuin te laten groeien en de appels kunnen ofwel gekweekt worden om uit de hand te eten of om te verwerken in appelmoes of taart. Kweek zelf lekkere appels in je tuin.

Appelbomen (Malus domestica) zijn wel het bekendst onder de fruitbomen. Van grote hoogstambomen tot klein blijvende laagstambomen of leibomen, het is allemaal mogelijk. Dus ook als u een kleine tuin heeft kunt u kiezen voor een appelboom. Geniet in de lente van de bloesem en in de nazomer kunt u uw eigen appels oogsten!

Naast formaat is het van belang te bedenken wat voor soort appel u wenst. Dat heeft met smaak te maken, maar ook met gebruik. Wilt u een bewaarappel die maanden goed blijft, een handappel of een appel om te verwerken in appelmoes of appeltaart? Een combinatie is ook mogelijk. Tot slot is het van belang te weten of de soort zelfbestuivend is of niet. Voor sommige rassen heeft u een andere appelboom nodig voor de kruisbestuiving, een sierappel kan ook. Sowieso krijgt u meer vruchten met kruisbestuiving.

Hoe groot wordt een appelboom
Afhankelijk van de beschikbare ruimte kunt u een appelboom met een laag-, half- of hoogstam kopen. Een laagstam is ook wel een struikvorm. Leibomen zijn ook een mogelijkheid, deze nemen niet veel ruimte in. Hieronder vindt u de gemiddelde maten voor appelbomen, kijkt u bij de boom van uw keuze voor de meer exacte maatvoering.

Laagstam of stuikvorm * stamhoogte tot 50 cm * totale hoogte ca. 2 meter
Halfstam * stamhoogte 120 cm * totale hoogte ca. 3 meter
Hoogstam * stamhoogte 180-200 cm * totale hoogte ca. 5 meter
Soorten appelbomen of appelrassen
Er zijn veel verschillende rassen om uit te kiezen. Smaak speelt hierbij een grote rol! Tegelijkertijd kan het van belang zijn om een ras te kiezen waarvan de appels langer houdbaar blijven. Bij de verschillende rassen hebben we veelal aangegeven wat de smaak is en hoe lang de appel te bewaren is. Bedenk ook altijd of bestuiving wel of niet nodig is. Hebben de buren appelbomen of staat er een sierappel in de buurt dan kan dit al voldoende zijn; van belang is dat ze gelijktijdig bloeien.

Hieronder een aantal uiteenlopende soorten.


Bijzondere appelbomen
Appelbomen kunt u ook kopen als leiboom. Deze blijven smal dus u heeft minder ruimte nodig.


appelbomen (101 gevonden)