artisjok

artisjok online kopen

De artisjok is een vaste plant, ze is (semi) wintergroen, en in niet al te koude winters (en met wat bescherming) redelijk winterhard. Artisjok is een meerjarige, mediterrane plant, die qua uiterlijk hard op een distel lijkt. Het eten van een verse artisjok vereist wat kunde en voornamelijk geduld. Van de buitenste bladeren zijn alleen de onderste 20% eetbaar. Deze worden gegeten met allerlei vinaigrettes, dressings of mayonaise. Nadat je alle kelkbladeren hebt opgegeten kom je bij de bloembodem. Deze is niet eetbaar en moet verwijderd worden. Hierna komt het meest populaire deel van de artisjok, het artisjokhartje, de ‘piece de resistance’!

Zelf artisjokken planten.

De cynara scolymus (artisjok) is een forse plant die met zijn puntige, grijsgroene blad en paarse bloemen veel op een distel lijkt. Het Griekse woord 'scolymus' dat in de plantnaam voorkomt, betekent ook 'distel'. De schutbladeren van de bloemen zijn eetbaar en worden verwerkt in sauzen. Ook in de Italiaanse keuken wordt de artisjok veel gebruikt, bijvoorbeeld als topping op pizza's.

Van augustus tot en met september valt de artisjok extra op in je tuin vanwege de grote paarse bloemen waarmee de kruidenplant bloeit. De artisjok heeft geneeskrachtige eigenschappen. Zo verminderen de schutbladeren en de bloembodem van de artisjok problemen met de spijsvertering.

De artisjok is afkomstig uit Ethiopië. Vanuit dat land kwam de plant via Egypte in Europa terecht. Ook als de artisjok niet bloeit, is het met stekelig, grijsgroen, ingesneden blad met een viltige onderkant een opvallende verschijning. Van augustus tot en met september komen de grote, paarse bolvormige bloemen aan de artisjokplant. De artisjok wordt ongeveer 1,5 meter hoog.

LET OP! Wil je van je artisjok genieten in gerechten? Gebruik dan de bloemknop, voordat deze is uitgekomen! Daarvoor haal je de hele bloemknop van de plant af. Vervolgens snijd je de steel eraf zodat je een platte onderkant krijgt. Haal daarna de buitenste bladeren van de bloemknop af want deze zijn te grof van structuur om te eten. Daarna kook je de artisjok ongeveer 40 minuten in ruim water met zout en citroensap. Je eet de bladeren van je gekookte artisjok niet in zijn geheel op maar zuigt het zachte gedeelte uit ieder blad. De bloembodem van de artisjokbloem kun je in zijn geheel eten nadat je de blaadjes hebt opgegeten.

Zo verzorg je de artisjok
De artisjok komt oorspronkelijk uit een subtropisch klimaat. Daarom houdt deze kruidenplant van een zonnige standplaats. De plant is matig winterhard en moet je daarom voorbereiden op de winter. Knip de bloemstelen na de bloei af en knip ook ouder geworden bladeren weg. Zo heeft je artisjok meer energie voor wortelvorming. Bedek de voet van de plant met een laag compost of organisch materiaal als het gaat vriezen.


artisjok (4 gevonden)