bessen

bessen online kopen

Hoe groot of hoe klein jouw tuin ook is, bessen verdienen er zeker een plekje. Ook in grote potten op het terras of balkon ben je vrijwel zeker van een goede oogst en ze vragen weinig verzorging. En het assortiment is heel groot: blauwe bessen, aalbessen, kruisbessen, zwarte bessen, veenbessen, … het zijn allemaal kleine snoepjes boordevol vitamientjes die hemels smaken!

Bessenstruiken zijn struiken die eetbare bessen geven. Alle bessenstruiken zijn zelfbestuivend. De blauwe bes Duke geeft veel vrucht en is vroeg te plukken. Rode bessen kennen we allemaal, de fris zure bessen worden in juli geplukt en zijn gelijk te eten. Andere goede soorten zijn de doornloze kruisbes Captivator, Tatjana en de zwarte bes.

Bekende bessensoorten zijn de rode bes, de blauwe bes en de zwarte bes. Bij voorkeur staan bessenplanten op een zonnige plek. Enkele soorten hebben ook warmte nodig om goed vruchtdragend te zijn. Een voorbeeld is de Witte Bes (Witte Hollander); deze doet het goed tegen een muur waar de hele dag de zon op staat. In kleine tuinen doet de bessenstruik het goed, evenals in de wat grotere tuinen.

Bessenstruik verzorgen:
Het onderhouden en verzorgen van bessen is niet bij alle soorten even makkelijk; de bes heeft wel wat verzorging nodig. Bemest in het voorjaar de struik met organische mest. Het oogsten van de bessen kunt u doen in de zomerperiode, in juli. Pluk de bes van de struik of snoei de gehele tak waaraan de vruchten groeien af. De bessen kunnen vaak wat bitter zijn en staan niet bekend om hun zoete smaak. Ze zijn dus goed te verwerken in bijvoorbeeld jam.

Bessenstruik snoeien:
U kunt het beste snoeien in de winter. Vrijwel alle soorten bessenstruiken verdragen sterke snoei. Snoei de plant zo dat er overal licht op kan komen. Op die manier krijgt u mooie, grote vruchten. De takken die binnen in de struik groeien kunt u dus verwijderen. Door de vruchtdragende takken niet te lang te laten worden stimuleert u de groei van extra grote bessen.

Bessenstruik planten:
De bessen houden van een plek in de zon. Plant de bessenstruik tussen oktober en maart. Na het planten hoeft u in principe niet veel extra water te geven. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat, zorg dus voor een goed doorlatende grond. Graaf een ruim gat dat u aanvult met verse potgrond. Geef na het planten de bessenstruik ruim water. Als u de struik later in het jaar plant, in het voorjaar of de zomer, zal u ook vaker water moeten geven.


bessen (359 gevonden)