kersenbomen

kersenbomen online kopen

Kersenbomen (Prunus avium) bloeien rijk met witte en lichtroze bloesem in het voorjaar. De vruchten verschijnen in juni en juli. De meeste fruitbomen zijn leverbaar in verschillende formaten: struikvorm of laagstam, halfstam en hoogstam. Plant een fruitboom op een zonnige plaats, hierdoor zullen er meer vruchten verschijnen, in niet te natte grond. Plant geen kersenbomen op natte grond. Door de vroege bloei is schade door lentenachtvorst mogelijk. Kersenbomen die geen vruchten dragen door een slechte bestuiving, slechte standplaats of door een te sterke groei. Kersen worden rijp geplukt.

Zelf kersen kweken.

Kersen kweken was altijd vrij moeilijk, maar door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het steeds makkelijker geworden.

Soorten kersenbomen
Er zijn zelfbestuivende en niet zelfbestuivende kersenbomen. Door een ander ras dat gelijktijdig bloeit binnen een straal van 100 meter te planten kan de boom bestoven worden en zal ook een betere oogst geven.

Kersenbomen zijn net als pruimenbomen steenvruchtbomen. Er zijn twee soorten kersen te onderscheiden: de zoete kers (Prunus avium) en de zure kers, krieken of morellen (Prunus cerasus). Deze laatste worden meestal verwerkt en niet vers gegeten zoals de zoete kers.

Er zijn veel verschillende rassen Prunus avium, het verschil zit voornamelijk in de kleur, grootte en smaak van de vrucht. De meeste zoete kersen rijpen in juni en juli, hoewel de kersen meestal niet allemaal tegelijkertijd rijp zijn en er dus langere tijd geplukt kan worden. Een voordeel want kersen zijn niet heel lang houdbaar.

Kersenbomen planten en verzorgen
Zoete kersen (Prunus avium) houden van niet te natte, maar lichte kleigrond, waar ze diep kunnen wortelen en een zonnige standplaats. De bloesem verschijnt al vroeg in de lente waardoor ze gevoelig kunnen zijn voor vorstschade. Onderhoudsnoei van zoete kers vindt plaats na de oogst. Plant de boom zo dat de entplaats ongeveer 20 centimeter boven de grond blijft. De onderstam bepaalt hoe hard de fruitboom groeit, er wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor een langzaam groeiende onderstam zodat de boom niet te groot wordt, snel vruchten draagt en ook voor particulieren interessant is.

TIP Bescherm de oogst door een blauw net over de boom te spannen; de kleur blauw schrikt vogels af, waardoor deze niet verstrikt raken in het net. 


kersenbomen (53 gevonden)