kiwi planten

kiwi planten online kopen

Dat de kiwi van ver komt (China en Nieuw-Zeeland) verraadt al dat hij een warmteminnaar is. Toch kan hij ook in onze tuin overwinteren. Voorwaarde is wel dat je het juiste ras kiest. Actinidia deliciosa ‘Jenny’ kan bijvoorbeeld tot twaalf graden vorst verdragen, en volgens sommige kwekers zelfs tot min achttien. Nog harder is de minikiwi (Actinidia arguta), die wel tot min dertig verdraagt. De vruchten zijn iets kleiner van stuk maar doen qua smaak niet onder voor zijn grote broer.

In België is november oogstmaand voor de kiwi. Dat ze zomaar rijp aan de struik bungelen is niet heel waarschijnlijk, daarvoor moeten ze wel een erg zonnig en warm najaar hebben gehad. Onrijpe kiwi’s kun je het beste zo lang mogelijk aan de struik laten hangen en pas oogsten vlak voor de eerste nachtvorst. Laat ze binnen verder rijpen.

Met een kiwiplant in uw tuin heeft u een prachtige plant staan én geniet u van de heerlijke vruchten uit eigen tuin. Er zijn diverse soorten kiwi’s waarvan er enkele zelfbestuivend zijn. Andere soorten zijn of mannelijk of vrouwelijk. Vrouwelijke vruchten zijn vruchtdragend, maar hebben voor het bestuiven de mannelijke bestuiver nodig. De zelfbestuivende soorten (de Jenny en Issai) zijn zowel mannelijke en vrouwelijke planten en hebben niet per se een mannelijke bestuiver nodig. Met een bestuiver erbij geven ze over het algemeen wel grotere, dikkere vruchten en meer oogstzekerheid.

De kiwiplant staat bij voorkeur graag in de volle zon en heeft ruimte om zich heen nodig. De plant kan namelijk een hoogte van 4 meter bereiken en groeit snel, vooral in het begin. Houd daarom een plantafstand aan van minimaal 5 meter. De kiwi geeft na 1 à 2 jaar vrucht en de plant is winterhard. Een voedzame en goed doorlatende grond is optimaal voor de kiwi. Geef na de aanplanting wat mest en water aan de kiwi. Ook tijdens droge periodes is af en toe water geven geen overbodige luxe.

Het beste kan de kiwi omhoog geleid worden zodat de vruchtdragende takken naar beneden hangen. Jonge kiwiplanten groeien de eerste jaren vooral omhoog en maken veel takken aan. Dit komt de kiwiplant niet ten goede. Wanneer de planten eenmaal op hoogte zijn, kunnen ze gesnoeid worden. Dat kan het beste gedaan worden in de maanden december en januari. De vruchten groeien voornamelijk aan scheuten op de 1-jarige takken. Het oudere hout kan dus weggesnoeid worden (3-jarig en ouder). Wel is het belangrijk enkele stevige takken te behouden en te leiden, waardoor de plant een sterk gestel krijgt. Door in de zomer na de vruchtzetting te snoeien wordt de groei verminderd. Het bevordert echter de groei van kort/zwak vruchthout dat vervolgens leidt tot meer vrucht. Overtollige en vruchtloze scheuten kunnen probleemloos weggesnoeid worden.

Plant de kiwi bij voorkeur op een beschutte plaats in de volle zon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plek tegen de schutting of een muur. De kiwiplant doet het goed in een voedzame en goed doorlatende grond. Bij het kiwi planten is het belangrijk dat u de grond los maakt en wat verse potgrond toevoegt.


kiwi planten (47 gevonden)