moerbeibomen

moerbeibomen online kopen

Van de enkele soorten van de moerbei zijn de Morus alba (witte moerbei) en de Morus nigra (zwarte moerbei) het meest gekend. Zoals uit de naam af te leiden draagt de ene witte, iets rood aanlopende vruchten en de andere dieprode tot zwarte vruchten. De moerbeiboom kan ouder dan 500 jaar worden en met de jaren wordt hij ook steeds mooier met een betere groeiwijze. De moerbei heeft een lichte en open kroon in de eerste jaren, maar daarna donker en dicht. De vruchten zijn eetbare bessen en zorgen voor een mooie verschijning. De zwarte bessen zijn het lekkerst en worden vaak gegeten, de witte worden minder smakelijk gevonden. De donkergroene bladeren zijn hartvormig en getand of gelobd.

De moerbei is een prachtige boom met lekkere vruchten. We kennen de witte moerbeiboom (Morus alba) en de zwarte moerbeiboom (Morus nigra). Een opvallend verschil tussen deze twee soorten is dat de jonge takken bij de witte moerbei grijsgroen van kleur zijn. Deze jonge takken zijn ook behaard. De jonge takken van de zwarte moerbei zijn geelgroen van kleur en zijn niet behaard. Beide soorten lopen pas laat in het voorjaar uit met blad. Pas daarna komt de bloei op gang. Deze bloei vind pas eind mei plaats. Omdat de moerbei pas laat bloeit is er geen kans op bevriezing van de bloemen.

Moerbei plukken
In de moerbei vinden we mannelijke en vrouwelijke bloemen, de boom is zelfbestuivend. De alleenstaande mannelijke bloem lijkt wat op een katje net zoals in een hazelaar. De vrouwelijke bloemen zitten meer bij elkaar. Uit deze bloemen groeien na de bloei, als ze bestoven zijn, de langwerpige vruchten. Deze vruchten lijken wel iets op de vrucht van bramen, maar zijn iets langwerpiger. Deze heerlijke vruchten zijn te plukken van half augustus tot eind september. De vruchten zijn niet allemaal tegelijk rijp. Wees voorzichtig bij het plukken, de vruchten knappen snel en kunnen nare vlekken geven in de kleding die er bijna niet uit te krijgen zijn.

Hoe snoei je moerbeibomen?
Het snoeien van de Morus is heel belangrijk. Zorg dat er voldoende tweejarige takken in de boom zitten die kunnen worden getopt. Op de uitlopers van deze takken draagt de boom de meeste vruchten. Een moerbei draagt zijn vruchten op het hout wat hij dat jaar zet. Zorg ervoor dat er altijd voldoende licht bij de vruchten kan komen. Een moerbei groeit het liefst in een vruchtbare lichte zandgrond die goed kalkhoudend is.


moerbeibomen (41 gevonden)