kruidenplanten

kruidenplanten online kopen

Verse kruiden ruiken en smaken erg lekker en zien er soms ook mooi uit. Genoeg redenen om kruidenplanten te nemen. Niet ieder kruid Heeft dezelfde behoeftes. Controleer daarom welke zaaitijd, bloeitijd, standplaats, grond, bemesting en oogsttijd voor het kruid het beste is. Kruidenplanten kunnen vaak zowel in de tuin, op het balkon en in de vensterbank groeien en zijn dus geschikt voor iedere woning.

Kruidenplanten worden als smaakmaker gebruikt bij diverse gerechten en in soepen en sauzen. Italië is er groot mee geworden en het land is dan ook hofleverancier van bekende kruiden als basilicum, rozemarijn en tijm.

Kruidenplanten kunnen ook heel goed in een pot op het balkon verder groeien, dus ook als u geen tuin heeft of de ruimte beperkt is kunt u toch genieten van uw eigen verse kruiden.

Kruidenplanten geven vaak een extra dimensie aan de tuin. Ze verspreiden namelijk een heerlijke geur. Haal uw hand maar eens langs rozemarijn of loop eens langs een bodembedekkende tijm, u zult dit direct ruiken. Maar ook de verschillende soorten munt voor je eigen verse muntthee. Zo kun je kiezen uit Mentha met een hint van chocola of appel, deze groeien soms zo goed dat we kunnen spreken van woekeren. In een pot zijn ze dan goed in bedwang te houden.

Kruidenplanten zijn vaak ook zeer geliefd bij vlinders en bijen, de bloemen bevatten veel nectar waar insecten zich aan te goed doen.

citroengras
Citroengras
citroengras

Citroengras of citronella is een tropische, aromatische grassoort afkomstig uit Azië. Ze wordt vaak gebruikt in Oosterse gerechten en het is een uitstekende muggenverjager. 's Zomers kan je de plant ook in je tuin kweken. Citroengras (Cymbopogon Citratis) is een plant die behoort tot de grassenfamilie (Poaceae).

Citroengras komt oorspronkelijk uit India en van daaruit verspreidde het gras zicht naar de rest van Azië, Australië, Afrika en Amerika. Dit kruid  is niet weg te denken uit de Thaise, Indische, Vietnamese en Indonesische keuken. De bladeren en het witte dikke deel van de stengel worden gebruikt en hebben een zure, frisse en citroenachtige smaak.

Citroengras is een tropische warmteminnende plant en dus niet vorstbestendig in ons klimaat. In volle grond moet hij jaarlijks, vóór de vorstperiode, uitgegraven worden. Daarom is het een ideale plant om in pot te zetten.

Citroengras best overwinteren als een kuipplant, koel maar vorstvrij bij een minimumtemperatuur van 10°c. Een koele veranda, wintertuin of lichte slaapkamer is Ideaal. Geef de plant tijdens de wintermaanden iets minder water zodat de deze in rust kan gaan.

Drie weken voor het koude seizoen de stengels niet meer snoeien, deze beschermen de plant tijdens de wintermaanden. In het voorjaar snij je de oude stengels weg tot aan de voet van de plant, deze zullen dan terug beginnen uitlopen.

Citroengras heeft bij voorkeur een zonnige standplaats al kan het in de halfschaduw ook wel lukken. Regelmatig bijmesten. De kluit niet laten uitdrogen, de aarde steeds vochtig houden. In ons klimaat wordt de plant niet hoger dan 75 tot 100cm, in Azië kan deze gemakkelijk tot 180cm hoog worden. Grote planten Citroengras kunnen vermeerderd worden door de planten te scheuren in de lente.

laurier
Laurier
laurier

Deze niet winterharde plant wordt meestal als kuipplant geteeld, en moet in de winter binnen worden gezet. Gedroogd wordt de laurier steeds subtieler en kruidiger. Ook als boom of haag te telen.

Laurier geeft een krachtige, aromatische en hartige smaak aan stoofpotten, soepen, braadgerechten en sauzen. De aromatische geur van laurier laat andere smaken en kruiden zoals bv. peterselie en tijm beter uitkomen. Gedroogde laurier wordt veel gebruikt in de Franse en mediterrane keuken, waaronder de Franse bouillabaisse en bouquet garni. Gebruik laurier als kruidenbouillon.

De edele laurier (Laurus nobilis), is oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten, het huidige Iran en Irak. Voor de oude Grieken was de plant het symbool van wijsheid en glorie, en in de Romeinse tijd van overwinning. Hij wordt tegenwoordig aangetroffen in alle landen rond de Middellandse Zee, waar het bomen van circa 12 meter hoog kunnen worden.

De plant is wintergroen, maar in onze streken niet winterhard. Laurier is tweehuizig, mannelijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich aan verschillende planten. Het blad is aromatisch en wordt onder meer gebruikt als keukenkruid. Daarnaast is het een decoratieve kuipplant, die goed snoei verdraagt en zich laat leiden. Vandaar dat er ook kegels, bollen en gedraaide vormen van gekweekt worden.

lavendel
Lavendel
lavendel

Lavendel (Lavandula) zijn populaire groenblijvende en geurende tuinplanten. De meeste lavendelplanten bloeien in paarstinten, maar er zijn ook witbloeiende en roze bloeiende lavendelplanten. Lavendel past eigenlijk in iedere tuin en kan prima in pot.

Lavendel kennen we allemaal wel als die mooie geurende plant in de tuin met de blauwe bloemetjes, maar je kunt er ook mee koken. Lavendel zorgt bijvoorbeeld voor een heerlijke geur bij je gerecht en is daarom een heel geschikt kruid. De bladeren worden vooral gebruikt in salades, terwijl de bloemetjes geschikter zijn voor zoete gerechten. Gebruik lavendel altijd matig, de sterke geur kan in een gerecht snel overheersend worden.

Eigenlijk is lavendel een struikje en geen vaste plant, maar in de praktijk wordt lavendel toegepast als een normale tuinplant. Bijen zijn dol op lavendel; met heerlijke lavendelhoning als resultaat. Lavendel houdt van luchtige grond, enigszins kalkhoudend. Een plek in de zon wordt aangeraden. De plant kan redelijk tegen droogte en combineert goed met andere tuinkruiden die hun oorsprong langs de Middellandse Zee hebben. Het is belangrijk om lavendel goed te snoeien, anders gaat hij verhouten aan de onderkant van de plant. Lavendel kan ook als haagje gesnoeid worden. Mooi langs een kruidentuintje of als borderrand. Wij adviseren de plant ieder jaar in het voorjaar met een derde terug te snoeien, na de bloei volgt de tweede snoeibeurt. U snoeit dan alle uitgebloeide bloemen weg tot net boven het kale hout.

Kenmerken Lavandula
Plant: wintergroen struikje
Bloemkleur: wit, roze, paars en blauw
Hoogte: 40-80 cm
Bloei: juni-augustus
Standplaats: zon
Grond: goed doorlatende tuingrond, kalkminnend
Aantal: 9 per m2, afhankelijk van de potmaat
Snoei: twee keer per jaar, voor en na de bloei
Overig: geurend, lokt insecten, kan in pot, in de border of als haagje aangeplant worden

munt
Munt
munt

De Mentha spicata, ook wel munt genoemd, is een kruid met een opvallende smaak. Naast de smaak heeft munt ook een bijzondere geur. Van alle muntsoorten heeft de Mentha spicata een zeer frisse smaak.  Je kunt de munt ook gebruiken bij gerechten, zoals soepen, groenten, vlees en vis. Daarnaast staat het mooi als garnering. De munsttruik is op dit moment de meest verkochte kruidenplant.

Munt herken je aan zijn frisse mentholachtige geur. De meest bekende muntsoort is de Marokkaanse munt, deze muntsoort heeft helder-groene blaadjes, die er licht geroffeld uit zien. Een andere lekkere muntsoort is Chocolademunt. Deze soort is wat donkerder van kleur en heeft gladde blaadjes. De smaak van de chocolademunt is wat sterker dan die van de Marokkaanse munt en daarom vooral in de thee heel geschikt.

Van ongeveer juni tot september bloeit de 'Maroccan' met witpaarse bloemetjes. De munt heeft een hoogte van 10 tot 15 cm. Dit kruid krijgt een uiteindelijke hoogte van ongeveer 50 cm.

Vanuit Azië en Noord-Afrika is munt verder verspreid over Europa en Amerika. Naast Marokkaanse munt heb je ook nog Turkse munt en pepermunt. Marokkaanse munt kun je het beste op een zonnige plek plaatsen, maar een plek in de halfschaduw is ook geen probleem. Deze plant is goed winterhard.

Zet de Marokkaanse munt in vochtige, voedzame grond. Hierbij is het belangrijk dat je de plant niet in de buurt van andere muntplanten zet. Zo behoudt elke muntsoort zijn eigen geur en smaak. Het is raadzaam regelmatig de blaadjes uit de top van de plant te plukken. Dit zorgt ervoor dat de munt mooi vol blijft en bovendien beter groeit. Je kunt de Marokkaanse munt in een pot zetten of een wortelbegrenzer gebruiken. Dan houd je de plant compact.

salie
Salie
salie

Salie is een echt Europese plant, waarvan de bladeren zeer geschikt zijn als kruid en vooral gebruikt worden in de Mediterrane keuken. De bladeren van de plant zijn wat hobbelig, hebben een grauw groene kleur en zijn wat donzig. In de zomer bloeit de plant en geeft hij witte tot paarse bloemen. Salie is zowel gedroogd als vers te gebruiken, waarbij vers natuurlijk altijd de voorkeur heeft. Salie wordt vooral in warme gerechten gebruikt, waarbij je eerst de blaadjes fijn moet snijden, zodat ze zo veel mogelijk smaak af geven.

Salie (Salvia) staat prachtig in een border of pot. Let op dat u Salvia officinalis in de keuken gebruikt en de overige vooral voor de sier in de tuin zet. Er zijn wel 900 soorten van deze vaste plant. Bekend is vooral de paarsbloeiende variant, maar tegenwoordig zijn er veel meer kleuren te vinden. Als u wilt, kunt u van mei tot november bloeiende salie in de tuin hebben!

Salie houdt van volle zon en goed doorlatende, kalkhoudende grond. Het is een sterke, winterharde plant die het niet erg vindt om af en toe wat droger te staan en zich ook in kustgebieden goed redt. Met een beetje geluk bloeit hij de hele zomer tot in de herfst. Als u de plant na de eerste bloei terug knipt, bloeit hij vaak nog een keer. Niet alleen wij vinden het een aantrekkelijke plant, ook vlinders, bijen en hommels zijn enthousiast over de bloemen. Geef salie een beetje de ruimte in de tuin, de plant groeit lekker uit. Doordat er verschillende kleuren en hoogtes leverbaar zijn is er altijd wel een plekje voor deze rijke bloeier te vinden in de border.

Bijzonder zijn Salvia nemerosa ‘Caradonna’ met heel donkere stengels en diepblauwe bloemen, de Salvia microphylla ‘Hot Lips’ met bloemen in rood en wit, of de effen rode Salvia microphylla. Bijzonder gekruld zilverkleurig blad en witte bloemen heeft de zilversalie Salvia argentea. Populair is Salvia nemerosa ‘Ostfriesland’.

Salie in de keuken
Van de echte salie (Salvia officinalis) wordt het blad als kruid in de keuken gebruikt. Binnen deze groep zijn er verschillende soorten, waarbij de paarsgroene ‘Purpurascens’ en bontbladige ‘Tricolor’ opvallen.

Kenmerken salie (Salvia)

  • Plant: vaste plant
  • Geschikt als: borderplant
  • Bloemkleuren: blauw, paars, roze, rood, wit en geel
  • Hoogte: tussen de 30 en 150 cm
  • Bloei: tussen mei en november
  • Standplaats: meestal zon, soms halfschaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond, eventueel kalkhoudend
  • Hoeveel per m2: 9 stuks (potmaat P9 – 9x9 cm)
  • Snoei: direct na de bloei snoeien, geeft kans op herbloei

tijm
Tijm
tijm

Tijm is een aromatisch kruid wat veel gebruikt wordt in de Europese keuken. Het staat bekend als één van de belangrijke smaakmakers in de Provençaalse kruidenmix en werkt goed bij krachtige en aromatische gerechten, zoals pasta's, soepen, groenten(schotels) of kaas. Vaak wordt er bij verse tijm gebruik gemaakt van een hele tak, die men in de pan doet. Aan het einde van de kooktijd wordt deze dan verwijderd. Gedroogd heeft het een intensievere smaak.

Tijm is een geslacht van kruipende vaste planten met geurend blad. Ze vormen dichte matten waar af en toe overheen gelopen kan worden. Tijm kent verschillende soorten blad, geur, bloemkleur en groeivorm. Het zijn planten die goed geschikt zijn voor de rotstuin, stapelmuurtjes of als 'toevallige' gast langs een tegelpad. Ze trekken veel insecten. Tijm is wintergroen en staat graag droog en zonnig. Eventueel in het voorjaar of direct na de bloei de Tijm iets terugknippen, dat houdt de plant compact. Tijm staat ook leuk in een pot of balkonbak samen met andere kruiden als Bieslook (Allium), Marjolein (Origanum), Rozemarijn (Rosmarinus), Munt (Mentha), Keukensalie (Salvia) en Citroenmelisse (Melissa). Zo toegepast is er gemakkelijk wat van te gebruiken in de keuken.

Thymus vulgaris (Echte Tijm) is een aromatisch geurende en wintergroene kruidenplant. Thymus vulgaris (Echte Tijm) is compact groeiend tot een hoogte van 30 cm. Blad Thymus vulgaris (Echte Tijm) heeft grijsgroen en sterk geurend blad en bloeit met helderlila bloemen in juni - juli. Thymus vulgaris (Echte Tijm) verlangt een zonnige en droge standplaats. Thymus vulgaris (Echte Tijm) is zeer geschikt voor een rotstuin of kruidentuin.

tuinkers
Tuinkers
tuinkers

Tuinkers, ook gekend als sterrenkers of cresson, is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Deze groene kiemplantjes hebben een lang dun steeltje met groene, kleine blaadjes. De smaak is pittig-aromatisch en lijkt nog het meest op die van mosterd.

Tuinkers komt van oorsprong voor in Marokko. Het is een van de makkelijkst te kweken plantjes en een plantje wat je binnenshuis het hele jaar door kunt zaaien. De smaak van dit plantje is wat bitter en lijkt nog het meest op de smaak van mosterd. Hij is dan ook een perfecte smaakmaker in vele gerechten. Tuinkers is een zeer snelle groeier, dat maakt hem ook een erg leuk plantje voor kinderen om te kweken. En hij is niet alleen leuk om te zaaien, maar ook nog een heel gezond, dit kleine plantje zit vol met vitamine C.

Tuinkers zaaien is bijzonder gemakkelijk. Tuinkers zaaien kan zowel binnen als buiten. Je kan de zaadjes zelfs zonder aarde laten ontkiemen. Tuinkerszaadjes kunnen op bijvoorbeeld keukenpapier, watten of in een kiemschaaltje ontkiemen. Gebruik je grond dan krijgt de tuinkers meer voedingstoffen en smaakt daardoor lekkerder. Een dunne laag potgrond is al voldoende. De tuinkerszaadjes kiemen al na 24 uur. Strooi wat tuinkers zaden op wat aarde en besproei ze met een plantenspuit. Na een dag ontkiemt de tuinkers al en kan na een paar dagen al geoogst worden en gegeten.

Hoe meer licht de tuinkerszaadjes krijgen des te sneller ze groeien. De tuinkers wordt daardoor ook groener en smaakt lekkerder! Tuinkers zaaien is leuk voor kinderen omdat het erg eenvoudig is en je snel resultaat ziet en proeft!

waterkers
Waterkers
waterkers

Waterkers is een pittig smakend blad dat lichtjes brandt op de tong. Een andere naam voor waterkers is waterporselein, beeksalade of kersoene. Waterkers heeft kleine, knapperige blaadjes met een heldergroene kleur. Waterkers is fris en enigszins scherp en bitter van smaak. Het fijne kruid heeft een radijsachtig aroma en wordt veel rauw in salades verwerkt.

Waterkers, ook wel bekend als cresson, is een kruidachtige moerasplant die in principe het hele jaar door gezaaid kan worden. Voor het zaaien buiten dient de minimumtemperatuur 16ËšC te zijn. Binnenshuis kan waterkers altijd gezaaid worden. Omdat het van oorsprong een moerasplant is kun je de zaden bijna niet te veel water geven. Zaai de zaden op natte kalkhoudende grond en bedek met een halve centimeter aarde. Goed vochtig houden. Kan ook geteeld worden op een schaal met daarop een dikke laag watten, katoen of gewoon keukenpapier. Zaden over het materiaal verdelen, licht aandrukken en vochtig houden met lauwwarm water. Eventueel afdekken met bruin of zwart papier om het kiemen te bevorderen.

Waterkers is een snelle groeier. Binnen 11 – 14 dagen na het zaaien van de waterkers is deze al oogstrijp. Afhankelijk van de soort worden de plantjes ongeveer 5 centimeter hoog. Verspenen en verplanten is er daarom niet bij. De waterkers dient direct op de gewenste plek (binnen of buiten) gezaaid te worden. Bij het zaaien in de volle grond is het raadzaam om tussen de rijen een afstand van ongeveer 10 centimeter aan te houden.

De grootbladige waterkers heeft grotere bladeren dan de gewone waterkers en is iets pittiger wat de smaak betreft. Tussen half maart en half april kan de grootbladige waterkers buiten onder glas gezaaid worden, vanaf mei ook in de volle grond te zaaien. De grond dient altijd vochtig gehouden te worden. Eerste oogst al na ongeveer 6 weken. Heerlijk als garnering en rauwkost. Voor het oogsten kan het beste gebruik worden gemaakt van een scherp mes of een schaar. Rijk aan ijzer, calcium, sporenelementen en vitamines (C, A, D en E).