De meeste siergrassen doen het goed in een bemeste en vochtige grond. Indien je ze in een ruime pot plaatst, hebben ze veel water en mest nodig. Siergrassen zorgen vooral in het najaar voor sfeer in de tuin. Als het siergras een bodembedekker is, kan die het onkruid onderdrukken. Dat scheelt weer in onderhoud. Eind februari kan je siergras snoeren.
Siergrassen geven vooral in het najaar sfeer in uw tuin met hun mooie aren in diverse kleuren. Op deze manier kunt u zelfs tot diep in het najaar van uw tuin genieten. Het geluid van wevend gras werkt rustgevend. De meeste grassen kunt u snoeien in het voorjaar. Laagblijvende wintergroene siergrassen zijn uitstekende bodembedekkers die het onkruid goed kunnen onderdrukken. Ideaal voor een onderhoudsarme tuin.
Siergrassen zijn op hun mooist vanaf de nazomer tot diep in de herfst. Ook in de winter leveren ze een mooi silhouet op. Er zijn wintergroene, lage, hoge en bloeiende siergrassen. Ze combineren mooi met vaste planten zoals Echinacae, Helenium, Verbena en andere late bloeiers. Daarnaast passen siergrassen mooi in een vijver- of Japanse tuin. Het zijn ideale planten om gaten in uw border op te vullen.
Kenmerken siergrassen
Plant: vaste plant
Kleur: halmen bloeien in tinten wit, geel, groen, roze, rood, paars en bruin
Hoogte: 15-300 cm
Bloei: zomer tot in het najaar
Standplaats: zon, halfschaduw
Grond: voedzame, goed doorlatende tuingrond
Aantal: afhankelijk van de soort en potmaat
Snoei: siergras dat verdort in de winter, in het vroege voorjaar afknippen; groenblijvend siergras alleen lelijke stengels uit de pol trekken
Overig: er zijn lage, zelfs bodembedekkende siergrassen, tot heel hoge siergrassen. Er zijn ook wintergroene soorten.